Sari la conținut

Livrare gratuită la toate produsele

Produse Favorite Coș
0 articole

Comisia Europeana a fost interesata de Părerea ta privind Apa Potabila

În perioada 23.06.2014 – 15.09.2014 Comisia Europeana a intreprins o Consultare Publica în scopul revizuirii și îmbunatățirii Directivei privind Apa Potabila.

Consultarea a reprezentat o nouă etapă în istoria de peste patru decenii în reglementarea și îmbunatățirea politicii uniunii in privința apei de băut. În anii ’70 au fost introduse pentru prima dată cerințele minimale pentru calitatea apei. În 1980 a fost emisa prima versiune a directivei CE privind apa potabilă. Această directivă a fost revizuită în 1998, iar acum este necesară continuarea adaptării acestui cadru juridic, proces la care au fost invitați sa participe cât mai multi dintre cetățeni.

În privința apei, UE se călăuzește după două principii considerate îndrăznețe chiar și pentru aceste vremuri: „Accesul la Apa Potabila este un drept al tuturor cetățenilor” și „Apa este bun comun și nu o marfă”. Cel putin pentru cel de-al doilea principiu a fost întâmpinata împotrivirea fățișă a unor concerne internaționale care doreau ca lichidul primordial sa fie exploatat ca orice resursa și pe care sa impună monopol.

Directiva stabilește cerințele minime de calitate a apei. Aceasta identifică parametrii microbiologici și chimici care reprezintă risc pentru sănătate. Pentru fiecare parametru se prevăd valorile minime și maxime care trebuiesc respectate.

Acest efort comun al instituțiilor și al statelor membre a avut ca rezultat descoperirea și dezvoltarea a noi resurse de apă potabilă de înaltă calitate, creșterea ratelor de conformitate cu standardele pentru apa potabilă in toate țările Uniunii și, prin urmare, acesta directiva reprezintă unul dintre succesele legislației europene.

În ultimii 16 ani, de când este în vigoare actuala versiune a directivei, în lume au apărut o serie de schimbări majore de care ar trebui să se țină seama:
•  schimbările climatice (inundații, ploi abundente, depășirea cantităților de precipitații);
•  dezvoltări tehnologice in privința tratării și purificării apei;
•  apariția poluanților emergenți, practic poluarea cu noi compuși (reziduri farmaceutice și hormoni);
•  dezvoltarea informatica – posibilitatea de a centraliza, monitoriza și analiza date și situații complexe pe arii extinse;
•  apariția și utilizarea pe scară din ce in ce mai largă a tehnologiilor de filtrare a apei pentru uz casnic;
•  diminuarea resurselor de apă potabilă la nivel global cea ce face necesara îmbunatățirea eficienței rețelelor de distribuție. În statele membre, între 20% și 60% din apa potabilă se pierde în rețea înainte sa ajungă la robinete.

Am remarcat in chestionar întrebări despre filtre pentru apă și filtrarea apei potabile ceea ce denotă că tehnologia de filtrare a apei pentru uz gospodăresc a luat o amploare considerabila și trebuie luată in calcul la elaborarea noii directive.

Articol anterior
Articol următor

Lasa un comentariu

Vă rugăm să rețineți că comentariile trebuie aprobate înainte de a fi publicate.

Multumesc pentru abonare!

Acest email este deja înregistrat!

Cumpărați aspectul

Alege Opțiunile

Editare opțiune
this is just a warning
Contul meu
Coș de cumpărături
0 Articole