Sari la conținut

Livrare gratuită la toate produsele

Produse Favorite Coș
0 articole

Limba

Despre duritatea apei

Ce trebuie să știm despre duritatea apei?

Ce este Duritatea apei?

Apa dură este bogată în minerale dizolvate (spre deosebire de apa moale). Duritatea apei crește pe măsură ce crește concentrația sărurilor din apă și în special cele de Calciu și Magneziu.

Duritatea apei se datorează interacțiunii apei cu solul și rocile. Apa fiind un solvent universal puternic, în timpul trecerii, preia în soluție cantități mici de minerale.

Apele foarte dure sunt neplăcute la gust și lasă o senzație specifică de cretă în gură. La fel și apa care este prea moale poate lăsa un gust plat. Pentru a avea un gust natural este necesar să existe un nivel echilibrat al mineralelor.

Apa Dură nu este dăunătoare pentru sănătate

O serie de cercetări demonstrează faptul că apa dură ar fi benefică, în special pentru inimă. Totuși există și un număr de cercetări care nu au reușit să constate o legătură între duritatea apei și bolile cardio-vasculare.

Există un consens general în faptul că:
•   apa de băut dură nu reprezintă un risc pentru sănătatea umană;
•   apa potabilă poate fi o sursă importantă de minerale pentru organism.

În acest context Organizația Mondială a Sănătății recomandă valori minime și maxime pentru conținutul de calciu și magneziu din apa potabilă.

Am putea concluziona că duritatea apei de băut este mai importantă din punct de vedere estetic și al gustului decât din punct de vedere al efectelor acesteia asupra sănătății.

Apa Dură ne costă mai mult

Cum acționează apa dura?

Din punct de vedere economic apa dură produce inconveniente și costuri suplimentare la nivel casnic:

•  îmbăiatul în apă dură lasă o peliculă lipicioasă de săpun pe piele.
Împiedică clătirea și provoacă iritații. Părul rămâne îmbâcsit și sârmos;

•  duritatea împreună cu săpunul formează săruri insolubile care se depun pe obiectele sanitare;

•  rufele nu se curăță îndeajuns, își pierd strălucirea, culoarea și necesită mai mult detergent;

•  aparatele casnice se strică mai repede, depunerile de calcar reduc conductibilitatea termică și implicit randamentul;

•  depunerile de piatră pe țevi reduc în timp debitul apei. Pe de altă parte există și un avantaj: prin faptul că aceste depuneri protejează țevile de coroziune și de trecerea în apă a materialelor din compoziția acestora.

Cum acționează Dedurizatoarele?

Majoritatea dedurizatoarelor care se găsesc pe piață funcționează pe baza de rășini schimbătoare de ioni, așa numitele dedurizatoare cu sare. Acestea rețin Calciul și Magneziul dar eliberează Sodiu în schimb.

Deși se realizează și o prefiltrare a apei, trebuie ținut cont de următoarele aspecte:

•   acestea îmbogățesc apa cu sodiu care dacă depășește anumite cantități este dăunător sănătății mai ales pentru hipertensivi;

•   dedurizatoarele nu trebuie confundate cu filtrele de apă.

Sistemele de filtrare îmbunătățesc toți parametrii apei prin eliminarea clorului, turbidității, paraziților, poluanților, etc.

Dedurizatoarele realizează, eventual, doar o filtrare grosieră a apei.

Se mai găsesc dedurizatoare care se folosesc de un adaos de chimicale pentru a reduce duritatea.

Dedurizatoare pe bază de precipitate pot folosi sodă și borax iar dedurizatoarele pe bază de non-precipitate folosesc fosfați.

Destul de des întâlnite sunt așa numitele Filtre Anti-calcar care sunt dispozitive magnetice care se montează pe țevile de apă și care ar trebui să schimbe structura cristalelor de calciu din apă.

Firma Aquasana a fost preocupată în a găsi o tehnologie de dedurizare care pe lângă avantajele dedurizării să aducă cât mai puține dezavantaje.

Astfel în cursul anului 2012 a lansat tehnologia bazată pe dizolvarea controlată a polifosfatului. În anul 2013 a lansat dedurizatoarele bazate pe tehnologia NAC care dedurizează fără să introducă substanțe străine în apă.

Acestea din urmă au fost foarte bine primite de piață și începând cu luna mai 2014 au fost lansate și la noi.

Bine de știut:

•   dacă instalați un dedurizator cu sare sau cu polifosfați este bine să lăsați un robinet la care să aveți apă potabilă nededurizată;

•   în zonele cu apa moale este bine să realizați o monitorizare mai atentă a nivelurilor de Ca și Mg din organism și, dacă este cazul, să compensați lipsa acestora pe alte căi.

Filtrele de apă Aquasana și duritatea apei

Filtrele de apă Aquasana reduc ușor surplusul de duritate și în același timp asigură nivelul necesar de minerale. Procesul de purificare a apei de la Aquasana elimină poluanții, clorul, paraziții și turbiditatea și oferă o apă curată și bună la gust cu un conținut echilibrat de minerale utile.

Dedurizatoarele de apă Aquasana au avantajul că nu introduc substanțe străine în apă. Acest fapt este benefic atât pentru utilizator cât și pentru natură. În plus sunt economice și necesită atenție minimă.

Articol anterior
Articol următor

Lasa un comentariu

Vă rugăm să rețineți că comentariile trebuie aprobate înainte de a fi publicate.

Multumesc pentru abonare!

Acest email este deja înregistrat!

Cumpărați aspectul

Alege Opțiunile

Editare opțiune
this is just a warning
Contul meu
Coș de cumpărături
0 Articole