Sari la conținut

Livrare gratuită la toate produsele

Produse Favorite Coș
0 articole

Plumbul din apă – efecte asupra sănătății

Plumbul din apa potabilă și efectele lui asupra sănătății
Plumbul (Pb)

Metal greu, cunoscut încă cu 5000 de ani înainte de era noastră. Are aplicații în producția de metale, baterii, cabluri, conducte, vopsele și pesticide. Este unul dintre metalele cu cel mai dăunător efect asupra sănătății umane.

Sursele de plumb pentru organismul uman

Oamenii sunt expuși la plumb prin alimente contaminate, băuturi, diferite ocupații sau hobby-uri și de asemenea prin unele cosmetice [1].

Contribuția acestor expuneri la cantitatea asimilată de organism variază între indivizi și grupuri. Este general acceptat faptul că alimentele (65%), apa (20%) și aerul (15%) sunt sursele de plumb.

Unele fructe, legume, cereale, băuturi răcoritoare, vinul și carnea, pot conține cantități importante de plumb. Chiar și fumul de țigara poate conține mici cantități de plumb.

S-a sugerat [1], totuși, că atunci când concentrația plumbului din apă crește peste 0,1 mg/L atunci aportul de plumb din apă începe să-l depășească pe cel din mâncare.

Apa ca sursă de plumb

Apa este o resursă naturală regenerabilă [2] și o calitate acceptabilă a acesteia este importantă pentru sănătatea omului. Gestionarea circuitului apei într-o manieră sustenabilă este cheia pentru protecția resurselor naturale și a sănătății umane.

Plumbul poate ajunge în apa potabilă datorită coroziunii țevilor. Coroziunea este mai probabil să se întâmple atunci când apa este ușor acidă. Din acestă cauză, în ultima vreme, sistemele publice de tratare a apei realizează ajustări de pH.

In prezent contaminarea cu plumb [3] a crescut ca o consecință nedorită a schimbărilor metodelor de tratare. Deoarece, în general, plumbul pătrunde în apa potabilă după ce aceasta părăsește unitățile de tratare a apei este dificil de monitorizat și controlat.

Inițial apa potabilă nu conține plumb deoarece în mod natural majoritatea surselor de apă conțin nivele foarte mici de plumb. Metalul ajunge în apa de la robinet pe masură ce trece prin conductele de plumb, îmbinările pe bază de plumb sau prin elementele de alamă sau bronz (care au în compoziție și plumb). In ultimii ani contaminarea cu plumb a fost amorsată de către schimbările survenite în metodele de tratare a apei, ceea ce a dus la creșterea coroziunii instalațiilor pe bază de plumb.

Nivelul de siguranță al plumbului din apa potabilă

Nivelul maxim, recomandat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), al concentrației de plumb din apă de este de 0.01 mg/l.

Studii realizate în Europa asupra concentrației de plumb din apa potabilă

Intr-un studiu realizat în Marea Britanie [1] s-a observat faptul ca nivelurile medii ale plumbului în sângele mamelor și-al copiilor care stau în locuințe cu conductele din plumb au fost de peste două ori mai mari decât ale celor care trăiesc în locuințe care folosesc țevi de cupru.

Îndepărtarea instalațiilor din plumb a produs o scădere de aproximativ 50% din nivelurile medii de plumb din sânge, ajungând la niveluri comparabile cu ale celor care folosesc conducte din cupru.

In perioada 2001-2009, în Germania, a avut loc un program amplu de cercetare asupra plumbului din apa de băut [4]. Programul a avut drept scop atragerea atenției publice asupra acestei probleme de sănătate. A fost constituit un grup de lucru mai larg care pe lângă cercetători a adunat și reprezentanți ai locuitorilor, constructori, reprezentanți ai administrației locale și din sănătate. Au fost colectate 2,901 eșantioane de apă din gospodării în perioada 2005-2007. Dintre acestea 7,5% depășesc limita de 0.010 mg /l recomandată de OMS și 3.3% depășesc limita de 0,025 mg/l impusă de legislația germană asupra apei potabile. S-a constatat diferențe regionale notabile ale concentrației plumbului din apa de la robinet.

Într-un alt studiu realizat în Germania [5] s-au examinat două categorii de eșantioane de apă potabilă:
• prima categorie după ce apa a stagnat toată noaptea pe conducte;
• al doilea preluat aleator în timpul zilei.
Dintre cele 1434 mostre de apa care a stagnat, 3,1% aveau concentrația de plumb mai mare de 0.010 mg /l. Dintre cele 1474 de mostre luate în timpul zilei 2,1 % au fost peste 0.010 mg/l.

O cercetare realizată în Franta [6] concluzionează că pentru a respecta nivelul recomandat de OMS este necesar să se înlocuiască toate instalațiile de plumb. Numai în Paris ar fi fost peste 70000 de clădiri cu asemenea instalații, cercetătorii evaluează încă investițiile necesare pentru schimbarea infrastructurii pe bază de plumb.

Efectele plumbului pentru sănătatea umană

Plumbul este o otravă cumulativă, copii până la 6 ani, fătul și femeile gravide sunt cele mai expuse categorii [5],[8]. Plumbul poate ajunge la făt prin placenta mamei și poate produce afectarea gravă a sistemului nervos și al creierului.

„Am crezut că plumbul din apă este o problemă a trecutului” spune Dana Best, doctor pediatru la Children’s National Medical Center în Washington. „Am fost foarte surprinsă să văd rezultatele cercetărilor și să descopăr că apa contaminată cu plumb poate produce intoxicații la copii” spune dânsa în urma cercetărilor efectuate [3].

Aparatul renal

Boala renală este de mult asociată cu expunerea la plumb [8], expunerea la niveluri ridicate de plumb provoacă leziuni renale [7]. Expunerea de durată chiar la niveluri reduse de plumb provoacă afecțiuni cronice de rinichi [7].

Sistemul Cardiovascular

Expunerea la plumb este asociată cu hipertensiunea arterială și studii au găsit legături între plumb boala coronară, pulsul neregulat și infarct. Persoanele care sunt expuse la plumb au un risc mai mare de disfuncție cardiacă în zilele în care nivelul de ozon și particule fine din aer este mai mare [7].

Sistemul Reproductiv

Disfuncții privind numărul, motilitatea și morfologia spermatozoizilor sunt asociate cu intoxicația cu plumb la bărbați [7].

La femei, plumbul poate afecta prin iminenta de avort, naștere prematură și greutate mică la naștere [7]. S-a observat că femeile gravide cu o concentrație de plumb în sânge de 0,014 mg/dl sunt expuse de patru ori mai mult la naștere prematură [8] decât cele care au o concentrație de 0,008 mg/dl. Riscul de malformație crește odată cu expunerea la plumb [8].

Sistemul Nervos

Plumbul produce degenerare la nivelul celulei nervoase și afectează diferit adulții și copii, la adulți este afectat sistemul nervos periferic iar la copii cel central [7]. La adulții care au fost expuși la plumb în timpul copilăriei s-a constatat un volum mai scăzut al creierului.

Existența plumbului în sângele copiilor este corelat cu scăderea inteligenței, scăderea atenției, scăderea abilităților la scris și la calculat, probleme emoționale și sociale [7].

Ce putem face pentru a scădea concentrația de plumb din apă?

• eliminarea instalațiilor pe bază de plumb și înlocuirea acestora cu
unele nepoluante (atenție și o serie de conducte din PVC pot elibera Pb [9]);

• folosirea filtrelor de apă certificate [3] conform NSF/ANSI
(pentru cele fabricate in SUA);

• folosirea apei numai după ce s-a asigurat scurgerea apei care a
stagnat mai mult timp;

• folosirea doar a apei reci de la robinet pentru prepararea hranei
(apa caldă este mai coroziva și poate conține un nivel mai ridicat
de plumb);

• ne legarea la pământ a diverselor circuite electrice prin conductele
de apă (acțiunea galvanică poate crește coroziunea și dizolvarea
plumbului în apă).

Concluzii

Nivelul de plumb din apa potabilă este legat indirect de sistemele de tratare a apei potabile. El este legat direct de transportul apei și mai ales de instalațiile din gospodării.

O reducerea a nivelului de plumb din apa potabilă se va realiza atunci când se vor înlocui țevile de plumb, lipiturile și componentele care au în compoziție plumb.

Nu se cunosc încă suficient influențele pe care le are poluarea atmosferică cu plumb asupra apei potabile.

Filtrele de Apă Aquasana

Filtrul de apă Aquasana AQ-4000 este certificat de catre NSF și Departamentul de sănătate publică din California. Sistemul de filtrare reduce cu 98,7 % concentrația de plumb din apa potabilă cu un pH de 6,5 si cu 99% din apă cu un pH de 8,5.

Bibliografie

[1] Relația dintre plumbul din sangele femeilor si al copiilor si apa potabilă
H. F. Thomas, P. C. Elwood, E. Welsby & A. S. St. Leger
Medical Research Council Epidemiology Unit, Cardiff, UK
Nature, December 1979

[2] Directiva cadru EU și Convenția de la Stockholm: putem atinge tintele pentru substanțele prioritare și poluanții organici persistenti?
Fuerhacker M.
Institute of Sanitary Engineering and Water Pollution Control, University of Natural Resources and Applied Life Sciences Vienna, Vienna, Austria.
Environmental Science and Pollution Research Int., August 2009

[3] Out of Plumb: Când tratarea apei cauzează contaminare cu plumb
Rebecca Renner
PhD, of Williamsport, Pennsylvania
Environental Health Perspect., December 2009

[4] Plumbul din apa potabilă provocare pentru sănătatea publică
Björn P. Zietz, Jessica Laß, Roland Suchenwirth, Hartmut Dunkelberg
Governmental Institute of Public Health of Lower Saxony
Environ Health Perspect., April 2010

[5] Contaminarea cu plumb în apa de la robinet de la gospodăriile cu copii din Saxonia de Jos, Germania.
Zietz B, de Vergara JD, Kevekordes S, Dunkelberg H.
Medical Institute of General Hygiene and Environmental Health, University of Göttingen, Germany
The Science of the Total Environment, 2001 Jul

[6] Plumbul în apa potabilă, determinarea concentrației și efectele noilor recomandări OMS pentru managementul rețelelor publice și private
Vilagines R, Leroy P.
Centre de Recherche et de Contrôle des Eaux de la Ville de Paris (CRECEP), Paris.
Bulletin de l’Academie Nationale de Medicine., Oct. 1995

[7] wikipedia.org/wiki/Lead_poisoning
[8] Organizatia Mondiala a Sanatatii
[9] www.sciencedaily.com

Articol anterior
Articol următor

Lasa un comentariu

Vă rugăm să rețineți că comentariile trebuie aprobate înainte de a fi publicate.

Multumesc pentru abonare!

Acest email este deja înregistrat!

Cumpărați aspectul

Alege Opțiunile

Editare opțiune
this is just a warning
Contul meu
Coș de cumpărături
0 Articole