Sari la conținut

Livrare gratuită la toate produsele

Produse Favorite Coș
0 articole

Clorul din Apa Potabilă – Rol, Riscuri și Filtrare

Riscurile clorului din apa de la robinet asupra sănătății

    Utilizarea clorului pentru dezinfectarea apei potabile este mai veche de 200 de ani și a devenit regula standard începând cu anul 1904. Începând cu anul 1904 apa potabilă este tratată folosind clorul ca și metodă de purificare. Spre exemplu în Statele Unite ale Americii orașele New Jersey și Chicago au fost primele orașe care au început să folosească clorul pentru a purifica apa potabilă furnizată locuitorilor săi începând cu anul 1908.

    Purificarea apei cu ajutorul clorului se numește clorinare. Acest proces presupune adăugarea unei cantități de clor în apa ce urmează a fi furnizată pentru consumul populației. Clorinarea este metoda cea mai răspândită atât în România, cât și în întreaga lume atunci când vine vorba despre purificarea apei. Scopul clorinării este acela de a distruge bacteriile existente în apă și care pot pune în pericol sănătatea umană.

    În România cantitatea de clor din apa ce ajunge la robinet este reglementată prin legea apei potabile 458/2002. Această normă legislativă stabilește cantitatea de clor ce poate fi regăsită în apa potabilă. Conform acestei legi în apa potabilă cantitatea de clor trebuie să fie cuprinsă între ≥ 0,1 mg/l și ≤ 0,5 mg/l. Aceste valori trebuie să se regăsească pe întreg circuitul apei potabile. Cu toate că prezența clorului în apa de la robinet vizează purificarea apei, trebuie spus că nu întotdeauna cantitatea de clor se încadrează în normele stabilite, iar clorul în sine poate aduce o serie de riscuri asupra sănătății organismului nostru.

    În ceea ce urmează sunt prezentate principalele riscuri pe care clorul le poate avea asupra organismului uman.

    Iritant puternic

    Fiind un element chimic, clorul creează reacții în momentul contactului cu apa din țesuturile organismului, rezultând astfel acizi oxigenați care pot genera iritații puternice la nivelul pielii, ochilor și la nivelul mucoaselor. Cu alte cuvinte clorul din apa de la robinet poate avea riscuri asupra sănătății chiar și atunci când nu este introdus în organism sub forma apei potabile și este utilizat doar pentru igiena corporală. Pe de altă parte clorul din apă poate fi inhalat pe durata dușurilor și a băilor. Astfel se poate ajunge la iritarea căilor respiratorii, mai ales în cazul copiilor.

    Distruge celule și țesuturi

    Deși utilizarea clorului în apa de la robinet are menirea de a purifica apa, atunci când cantitățile depășesc valorile recomandate de specialiști clorul poate duce la distrugerea celulelor și a țesuturilor organismului uman. Altfel spus clorul în exces din apa potabilă are efect carcinogen și poate conduce la apariția diferitelor tipuri de cancer. Cu toate că studiile științifice de specialitate care să ateste legătura dintre consumul apei clorinate și diferite tipuri de cancer, mai ales colorectal sau de vezică urinară, sunt încă în faza incipientă, în studiile efectuate pe animale s-a demonstrat aportul clorului din apă în creșterea riscului incidenței acestor boli riscul crescut ca urmare a apariției radicalilor liberi în organism. Radicalii liberi care conduc ulterior la apariția celulelor cancerigene în organism.

    Pune în pericol sănătatea copiilor

    Datorită faptului că un copil nu are foarte bine dezvoltat sistemul respirator, mai ales la vârste foarte fragede, clorul din apa de la robinet poate să pună în pericol sănătatea celor mici, cu precădere atunci când clorul este prezent în cantități mai mari decât limitele admise. Dincolo de faptul că putem vorbi de atacuri astmatice, copiii au un risc mai mare de apariție a eczemelor la nivelul pielii atunci când vorbim despre apa clorinată.

    Clorul din apă și riscurile cardiace

    Faptul că afecțiunile cardiace reprezintă una dintre principalele grupe de afecțiuni în întreaga lume nu mai este un secret pentru nimeni. Conform unor teste efectuate de specialiști, conținutul de clor din apa de la robinet poate contribui la complicațiile cardiace. Principalele efecte negative pe care clorul din apă le poate avea asupra sistemului cardio-vascular vizează încetinirea activității cardiace, insuficiența circulatorie sau provocarea de tremurături. Conform unor teste realizate pe pui, cei care au consumat apă cu clor au avut chiar o dezvoltare mai lentă comparativ cu cei care nu au consumat apă conținând clor.

    Hidratarea necorespunzătoare

    În momentul în care vine vorba despre consumul de apă, acesta este un aspect elementar pentru a avea un organism sănătos. Consumul de cel puțin 2-3 litri de apă pe zi este absolut necesar pentru fiecare dintre noi. Însă atunci când apa de la robinet are un gust și un miros neplăcut, suntem mai puțin tentați să consumăm apă, chiar și sub formă de ceai sau supe. Principalul factor ce afectează într-un sens negativ gustul apei este clorul. Tocmai de aceea foarte multe familii optează pentru apa îmbuteliată, pentru sucuri sau pentru diferite băuturi carbogazoase. Însă toate aceastea nu sunt deloc sănătoase și nu oferă o hidratare corespunzătoare.

    Fierberea apei cu clor nu este suficientă

    Deși multă lume recomandă evaporarea clorului, trebuie spus că datorită faptului că acest compus chimic este mai greu decât aerul evaporarea se face foarte greu. Prin lăsarea apei cu clor mai multe ore nu se vor evapora compușii periculoși ai clorului. Nici măcar prin procesul de fierbere nu se vor îndepărta elimina toți compușii periculoși din apa cu clor. Dimpotrivă, în urma procesului de fierbere există riscul de a avea compuși periculoși din clor în cantități chiar mai mari decât înainte de fierbere ca urmare a reducerii cantității de apă prin fierberea acesteia și astfel concentrația de compuși periculoși din clor este mai ridicată.

    Filtrul pentru apă potabilă pentru eliminarea clorului

    Având în vedere că în România în foarte multe comunități apa de la robinet conține o cantitate de clor la fel de mare ca apa din bazinele de înot, riscurile asupra sănătății sunt foarte mari. Tocmai din acest punct de vedere este foarte important ca în fiecare casă apa de la robinet să fie purificată cu ajutorul unui filtru de apă care să ofere garanția faptului că apa nu conține clor. Un astfel de filtru înseamnă o investiție în sănătatea întregii familii și reprezintă cea mai bună alegere pentru a elimina riscul de a consuma apa clorinată atât pentru pregătirea meselor, cât și pentru igiena personală.

    Pentru a elimina orice risc pe care apa clorinată îl poate avea asupra sănătății familiei tale filtrele pe care le punem la dispoziția clienților reprezintă cea mai sigură și fiabilă opțiune. Acestea îndepărtează clorul și sub-produșii acestui compus chimic în proporție de peste 97%. Pentru mai multe informații și consultanță de specialitate cu privire la alegerea filtrului de apă te așteptăm pe pagina noastră de contact.

    • Pe scurt despre clor

    Clorul este printre cele mai întâlnite elemente din natură

    Clorul se găsește în natură în principal sub formă de sare (clorură de sodiu). De asemenea se găsește și sub forma de săruri pe bază de potasiu, magneziu și calciu. Datorită puternicei sale tendințe de combinare clorul nu se întâlnește în stare pură. În condiții de laborator clorul pur este un gaz de culoare verde-gălbuie cu miros pătrunzător.

    Este intens folosit în industrie și este principalul dezinfectant al apei potabile

    Fiind un puternic oxidant este folosit ca dezinfectant în procesul de purificare al apei potabile.

    Mai este utilizat la dezinfectarea apei în bazinele de înot, ca dezinfectant general și ca decolorant. Clorul este prezent în aproape toate produsele pe care le folosim: farmaceutice, plastice, agrochimice, solvenți, textile, vopsele, etc.

    Proprietățile toxice ale clorului

    Clorul a fost folosit ca și gaz toxic în Primul Război Mondial. Când este inhalat în cantități mari intră în combinație cu apa din organism și produce acidul hipocloric și acidul hidrocloric.

    Rolul clorului în organismul uman

    15 elemente chimice compun 99,5% din corpul uman iar clorul este al 10-lea ca și concentrație. Principala sursă de clor pentru organism este sarea de bucătărie (clorura de sodiu). Aceasta are rolul de a regla presiunea osmotică în țesuturi și celule și se află la baza sintetizării acidului clorhidric în stomac (necesar digestiei).

    Clorul – primul și cel mai des folosit dezinfectant al apei

    Pentru prima oară, în anul 1850 hipocloritul a fost folosit ca și dezinfectant pentru rețeaua de alimentare cu apă potabilă a Londrei în urma unei epidemii de holeră. In 1908 New Jersey și Chicago au fost primele orașe americane care au utilizat clorul pentru a furniza o apă potabilă sigură. Clorinarea este singura metodă de dezinfectare a apei potabile care asigură o protecție continuă, pe tot parcursul sistemului de distribuție, începând de la stația de purificare până la robinetul consumatorului. Utilizarea pe scară largă a clorului în dezinfectarea apei de băut este recunoscută drept una dintre cele mai importante realizări pentru sănătatea publică la nivel mondial.

    Cantitatea de clor din apa potabilă

    Cantitatea admisă de clor rezidual liber în apa de la robinet este de 0,50 mg/l.

    • Efectele clorului din apa potabilă – este dăunător datorită substanțelor care rezultă din combinația lui cu poluanții din apă

    Referitor la efectele clorului pur din apa de băut părerile sunt împărțite. În general sursele guvernamentale îl prezintă ca fiind inofensiv dacă se găsește în limitele admise.

    O parte din sursele din cercetarea medicală îl prezintă ca fiind dăunător și responsabil de astm bronșic și probleme de piele (în cazul dușului). O serie de studii medicale arată că acestă substanță este responsabilă pentru scăderea fertilității și efecte neuro-toxice. Clorul din apă mai este asociat și cu bolile de inimă.

    Sub-produșii clorului sunt acele substanțe care rezultă din reacția clorului cu materiile organice, poluanții și chiar materialele care compun sistemul de transport. Aceștia se numesc trihalometani. Atât oamenii de știința cât și oficialitățile sunt de acord că trihalometanii sunt foarte dăunători sănătății și sunt cancerigeni.

    Filtrele pentru Apă Potabilă Aquasana și Clorul

    Filtrele pentru apă Aquasana sunt destinate purificării apei potabile. Eliminarea clorului și a sub-produșilor acestuia este o condiție de bază și îndeplinită de aceste filtre.

    Prin procesul de „filtrare selectivă”, filtrele Aquasana elimină clorul, turbiditatea (impuritățile), plumbul, sub-produșii clorului (trihalometanii) și poluanții (erbicide, pesticide și solvenți industriali).

    Purificatoarele pentru apă potabilă Aquasana filtrează clorul și sub-produșii lui și vă oferă o apă curată cu gust bun și cu mineralele naturale intacte.

    • Cum filtrează clorul filtrele pentru apă Aquasana

    Clorul este filtrat în proporție de 97,4% de Filtrele pentru Apă Aquasana

    Filtrele pentru apă Aquasana folosesc trei metode pentru purificare: filtrarea mecanică, adsorbția și schimbul de ioni. Eliminarea clorului se face prin procesul de adsorbție care practic înseamnă aderența ionilor de clor sau a compușilor acestuia la pereții micro-canaliculelor filtrului.

    Nu este o filtrare mecanică așa cum ne-am putea imagina ci o aderare (atragere și fixare) a ionilor poluanților de pereții micro-canaliculelor filtrului.

    Purificatoarele pentru apă Aquasana sunt verificate și certificate de către NSF pentru un grad de reducere a clorului de 97,4%.

    Articol anterior
    Articol următor

    Lasa un comentariu

    Vă rugăm să rețineți că comentariile trebuie aprobate înainte de a fi publicate.

    Multumesc pentru abonare!

    Acest email este deja înregistrat!

    Cumpărați aspectul

    Alege Opțiunile

    Editare opțiune
    this is just a warning
    Contul meu
    Coș de cumpărături
    0 Articole