Turbiditatea apei potabile
Ce este turbiditatea apei potabile?
Turbiditatea vine din latinescul turbidus care înseamnă tulburat.
Turbiditatea caracterizează gradul de impuritate, de lipsă de limpezime și de transparență a apei (sau a altui lichid). Apa care nu este limpede prezintă un anumit nivel de turbiditate.
Turbiditatea este unul dintre cei mai importanți parametri ai apei potabile și se datorează prezenței în apă a unor particule (impurități) de natură organică sau anorganică, particule care se află în suspensie și care nu sedimentează (nu se depun) în timp.
Turbiditatea pentru un lichid este precum fumul pentru aer. Impuritățile care produc turbiditatea sunt foarte fine și nu pot fi individualizate cu ochiul liber. Ele rămân dispersate în volumul de lichid. Astfel lichidele ne par neclare și nu pot fi străbătute cu privirea.
Este important să nu confundăm turbiditatea cu culoarea apei.
Spre deosebire de turbiditate unde particulele rămân solide (nedizolvate), culoarea apei se datorează unor substanțe dizolvate în apă.
Turbiditatea este o caracteristică importantă a apei potabile. Majoritatea filtrelor de apă acționează asupra turbidității.
Cunoscând distribuția dimensiunilor particulelor care compun turbiditatea putem să ne dăm seama ce dimensiuni trebuie să aibă porii unui filtru de apă (sau a unei baterii de filtre) pentru a elimina efectiv turbiditatea.
Care sunt efectele turbidității asupra apei de băut?
O apă impură este inestetică și este respinsă instinctiv de om. De generații am învățat că riscul de contractare a unor boli gastro-intestinale crește direct proporțional cu nivelul de turbiditate (impuritate) al apei.
Particulele care compun turbiditatea nu sunt întotdeauna dăunătoare în sine. Însă ele acționează ca niște scuturi de protecție sau chiar hrană pentru viruși și bacterii care se pot chiar atașa de aceste impurități. Acestea pot să protejeze microorganismele împotriva dezinfectanților sau a razelor ultraviolete.
Turbiditatea dă gust neplăcut apei de băut. Gustul diferă în funcție de natura impurităților care produc turbiditatea. Prin eliminărea turbidității se elimină și gustul neplăcut. Turbiditatea în exces conferă și miros neplăcut apei.
Din fericire procesele actuale de tratare și de filtrare a apei reușesc să înlăture în mod efectiv turbiditatea.
Până ajunge la consumator, nivelul de turbiditate al apei mai poate să crească datorită sistemului de transport
De unde provine turbiditatea apei potabile?
Impuritățile care compun turbiditatea apei potabile pot fi:
• produse de eroziunea solului datorită torentelor sau a creșterii debitului râurilor în perioadele ploioase;
• plante acvatice sau terestre luate de ape;
• acid humic și alți compuși organici rezultați din descompunerea masei vegetale;
• bule de aer și particule provenite din procesul de tratare;
• viruși, bacterii și paraziți;
• particule sau impurități erodate din sistemul de distribuție;
• deșeuri industriale deversate în sursele de apă potabilă.
Care este nivelul acceptat al turbidității din apa potabilă?
În România nivelul de turbiditate este prevăzut de Legea 458/2002 la maximum 5 UNT (Unități Nefelometrice de Turbiditate) cu specificația că apa trebuie să aibă maximum 1 UNT înainte de a intra în procesul de dezinfecție.
Legea româna este în conformitate cu recomandările Organizației Mondiale a Sănătății referitoare la turbiditatea apei potabile.
Care sunt măsurile de protecție în caz de turbiditate mărită a apei de la robinet
În anumite situații (defecțiuni la stația de tratare, spargeri de conducte, lucrări, ploi abundente) apa de la robinet poate avea o turbiditate crescută (mai mare decăt de obicei).
În aceste situații este recomandat ca să nu se folosească apa pentru băut.
Iar după ce s-a remediat problema este recomandat să se facă spălarea conductelor prin lăsarea apei la să curgă o perioadă de timp până ce aceasta se limpezește
In aceste perioade și filtrele de apă se pot colmata (înfunda). Și de aceea chiar dacă destinația filtrelor este pentru a purifica este bine ca acestea sa nu fie utilizate până ce apa nu se limpezește.
După perioadele în care apa a fost mai tulbure decât de obicei este recomandat să se schimbe sau să se spele filtrele sistemelor de filtrare.
Cum este eliminată turbiditatea din apă cu ajutorul Filtrelor de Apă Aquasana?
Filtrul de apă Aquasana AQ-4000 și AQ-5300 datorită fineții de 0,5 microni elimină impuritățile din toate clasele de turbiditate și inclusiv Clasa I (între 0.5 to și 1 micron) în proporție de 98,46%.
Sistemele de filtrare AQ-5300 si AQ-5300+ sunt mai rezistente în situațiile în care apa are turbiditate crescută datorită filtrului suplimentar (montat în față și pe care AQ-4000 nu-l are) și care se ocupă în primul rând de turbiditate și asfel protejează următoarele doua filtre.
Turbiditatea pe Wikipedia
Determinarea turbidității apei
Cum ajunge apa bună de băut în Bucuresti
Lasa un comentariu
Vă rugăm să rețineți că comentariile trebuie aprobate înainte de a fi publicate.